Fruitboom snoeien – Tuintips

_MG_2192Fruitboom snoeien

Fruitboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een fruitboom. Een steenvruchtenboom (pruimen, kersen, perzikken en abrikozen), heeft echter een aparte behandeling nodig. Verkeerd uw fruitboom snoeien resulteert in een verkeerde groei en kan de boom ernstig schaden. De steenvrucht mag u absoluut niet snoeien in de winter. Dit omdat deze bomen vooral dan erg gevoelig zijn voor besmetting van schimmels. Sommige rassen kunnen hierdoor zelfs sterven.

De perfecte tijd voor het fruitboom snoeien is dan ook vlak na de bloei (april/mei) of na de pluk (augustus/september). Dit geldt ook voor overige fruitbomen. In deze tijd van het jaar is de boom goed in staat om snijwonden snel te herstellen. Let hierbij wel dat je de takken op de juist wijze knipt. Zie hiervoor de tips in de video.

Door te snoeien geef je een fruitboom de kans om nieuwe takken te vormen en zichzelf te verjongen. Dit is uiteindelijk goed voor de vruchten. Knip dan ook oude en naar beneden en binnen groeiende takken weg. Alle in tweeën gesplitste takken dien je ook te snoeien. Snoei hiervan de dikste tak weg. Daarnaast geldt dat je alle vertakkingen, die groter zijn dan de helft van de hoofdtak, dient te verwijderen. Hierbij is het ook belangrijk om niet meer dan 15% van de totale omvang van de boom weg te snoeien. Doe je dit wel dan ontstaat er veel waterlot en belemmer je de boom om normaal te kunnen groeien. Dit resulteert vervolgens weer in weinig vruchten. Om de snijwonden zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om altijd haaks op de tak te snoeien. Hierdoor kan de wond zich snel herstellen.

Zoals u merkt is het snoeien van bijvoorbeeld een pruimenboom een behoorlijk complexe bezigheid. Onze hoveniers hebben zeer veel ervaring met het snoeien van fruitbomen, waaronder steenvruchten. Wilt u er zeker van zijn dat uw boom op de juiste wijze wordt gesnoeid, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Wij helpen u graag!

Professionele hulp nodig bij fruitboom snoeien? Neem contact op met onze hoveniers.

 

Vragen? Neem direct contact op