Gras bekalken & bemesten – Tuintips

Mos en onkruid in uw gazon?

Is uw gazon niet meer groen en bestaat het uit meer mos dan gras? Dan ligt dit waarschijnlijk aan een te lage zuurgraad. Het toepassen van een combinatie tussen kalk en mest is hiervoor vaak de oplossing. Middels de bovenstaande video en de tips uit dit artikel kunt u uw gazon weer geweldig groen laten worden. Advies of een hulp nodig? Hiervoor hebben we de gratis tuincheck. Hierbij komen we geheel vrijblijvend kijken naar uw tuin en gazon. Aan de hand van enkele punten kunnen wij u voorzien van tips en verbeterpunten.

Bekalken en bemesten

Het bemesten van het gazon is vooral in het najaar een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan de tuin. In de maand augustus, vooral als natte en droge perioden (vergezeld door hoge temperaturen) elkaar afwisselen, ontstaan er veel schimmels en ziektes in het gazon. Deze schimmels worden onder andere veroorzaakt door een slechte zuurgraad. Een slechte zuurgraad remt de groei en zorgt ervoor dat mos en onkruid erg goed groeien. Door mos op uw gazon, dringt het water niet meer goed door tot de wortels van het gras, waardoor het gras uiteindelijk dor en droog wordt. 03D45098Het is dan ook belangrijk om het gazon enkele keren per jaar extra aandacht te geven. Door bekalking verhoogt u de zuurgraad, waardoor mos verdwijnt. Door de verhoogde zuurgraad kan het gras weer voeding opnemen. Daarom is het dan ook belangrijk om na het kalken het gras ook te voorzien van voeding; bemesten dus. Let er wel op dat er minstens zes tot acht weken tussen het kalken en bemesten zit.

Tuinieren is vooruitdenken!

Tuinieren is vaak vooruitdenken. Wilt u in de lente een mooi groen gazon, dan is het belangrijk om in de herfst en winter het gazon te bekalken en bemesten. Dit komt omdat kalk en mest tijd nodig hebben om te werken en bovendien moet het gras haar achterstand inhalen. U kunt zelfs uw gazon bekalken als er sneeuw ligt. Wanneer de sneeuw smelt, bereikt het kalk immers nog uw gazon. Het is belangrijk om dit jaarlijks te herhalen. Voor een optimale werking behandelt u uw gazon in de lente en herfst met kalk en bemesting.

Korrels of poeder?

Het gebruiken van kalkkorrels in plaats van poeder werkt bovendien ook erg makkelijk. Korrels hebben dezelfde werking als kalk in poedervorm, met als voordeel dat het niet verstuift en dus beter tot de bodem doordringt. Hierdoor werkt de kalk dus sneller en effectiever. Zoals gezegd is het belangrijk om minimaal zes weken rust te houden tussen het kalken en bemesten. Wij bij Hartman gebruiken speciale kalk en meststoffen die wel gelijktijdig toegediend kunnen worden. Daarnaast is deze meststof erg krachtig, met een werking van honderd dagen! Ook voor een groot gazon hebben wij de juiste middelen in huis!

Hulp of advies nodig? Neem contact op met onze hoveniers.
Vragen? Neem direct contact op